Felejtsd el az igényes ínyenc étkezést; A montenegrói konyha egészséges, organikus és elragadóan egyszerű. Montenegró a nyugodt kék Adriai-tengerhez és a Kuka Korita zord csúcsaihoz illő ételt kínál.
Íme 9 tipikus montenegrói étel, amelyek olyan gyönyörűek, mint az ország természeti pompája, és amelyeket látogatása során érdemes elfogyasztani.
A Cars-scanner autókölcsönző lehetővé teszi, hogy megfizethető áron béreljen autót Montenegróban. Béreljen autót Montenegróban a kényelmes utazáshoz az országban.
1. Mlijek brav (bárány a tejben)
A Brav u Mlijeku egy tipikus montenegrói étel, amelyet Észak-Montenegró hegyeiben főznek.
A bárányhúst hagyományosan tejben párolják gyökérzöldségekkel (például sárgarépa és édeskömény), rozmaringgal, fokhagymával, petrezselyemmel és fűszerekkel, harang alakú főzőedényben (vagy zsákban) alacsony parázson. A végső termék gyönyörűen puha és ízes, ideálisan ropogós kenyérdarabokkal tálalva.
2. kaamak és kajmak (balkáni zabkása)
A „slow food” ötletnek megfelelően egy másik montenegrói klasszikus a Kaamak kajmakkal.
A kaamakot gyakran úgy készítik el, hogy kukoricalisztből és burgonyából kását készítenek. A montenegróiak kajmakkal, egy tipikus montenegrói sajttal és egy bőséges savanyú tejjel vagy joghurttal fejezik be.
3. Prosciutto Njegui
Dicsérhetjük Njegui kis közösségét prutjáért (prosciutto vagy szárított sonka) és hátszínéért (montenegrói sajt).
A teljes sertés hátsó lábakat három hétig sóval csomagolják, ami egy másik tipikus „lassú” megközelítés a montenegrói ételekhez. Ezt további három hétig hagyjuk száradni, mielőtt legalább négy hónapig füstölnénk.
Ez a finom harapnivaló remekül passzol friss kenyérrel vagy montenegrói sajttal, olajbogyóval, szőlővel és fügével készült tálakhoz, és tedd ezt is!
4. Njeguski Steak
A njeguski steak a Njegui prosciuttot a hagyományos montenegrói konyha új magasságaiba emeli.
A Njeguski steak hasonló a francia cordon bleu-hoz. Bélelje ki a sertés- vagy borjúszeletet prosciutto-val és kajmak sajttal, mielőtt forgatni, panírozni és tökéletesre sütni. Jól passzol friss zöldségekkel, ropogós krumplival és egy üveg montenegrói borral.
5. Buzara
Montenegró konyhája három régióra oszlik: a hegyekre, a szívvidékre és a tengerpartra. Ahogy közeledik a tengerparthoz, a friss tenger gyümölcsei veszik át az étlapot. A Buzara pedig egyike azoknak a montenegrói különlegességeknek, amelyeket feltétlenül meg kell kóstolni.
A Buzara egy fokhagymás tengeri étel, amely garnélarákból, garnélarákból, kagylóból vagy tintahalból készül, és vörös- vagy fehérboros szószban főzzük. Ideális egy barátokkal és családdal eltöltött nyári estékre.